Pasidomėkite, kokia bus jūsų saulės elektrinė: sauga, efektyvumas, patikimumas

Elektrinių skaičius pasiekė 50 tūkst.

Nuosavų saulės elektrinių bumas neslūgsta – balandžio 28 d. startavusiu 2023 m. kvietimu teikti paraiškas kompensacijoms už nuosavas saulės elektrines jau pasinaudojo 10 tūkst. gyventojų. Jų prašoma suma siekia kiek daugiau nei 27 mln. eurų. Iš viso šiam Energetikos ministerijos inicijuotam kvietimui numatyta skirta 40 mln. eurų.

Tačiau tai nėra paskutinis kvietimas šiais metais. Iki metų pabaigos planuojama paskelbti dar keletą kvietimų saulės elektrinėms įsirengti, taip pat įsigyti iš nutolusių saulės elektrinių parkų. Tam planuojama skirti apie 50 mln. eurų.

Gaminančių vartotojų skaičius pastaruosius dvejus metus Lietuvoje auga itin sparčiai ir absoliuti dauguma jų pasinaudoja skiriamomis dotacijomis. Šiuo metu gaminančių vartotojų skaičius jau viršija 50 tūkstančių. Vien 2022 m. nuosavų saulės elektrinių skaičius Lietuvoje išaugo daugiau nei 2 kartus ir siekė 25,5 tūkst. elektrinių, kurių bendra galia sudarė 310,5 MW.

Apsaugo nuo žaibo ir viršįtampių

Gyventojai, planuodami nuosavą saulės elektrinę, visus techninius sprendimus dažniausiai patiki rangovams. Tačiau Lietuvos elektros energetikos asociacijos ekspertai rekomenduoja gyventojams pasidomėti esminiais reikalavimais saulės moduliams, nes tai susiję ne tik saulės elektrinių efektyvumu, bet ir su garantijomis bei eksploatacijos sauga.

Sauga reiškia apsaugą nuo žaibo ir impulsinių viršįtampių. Apsaugos skirstomos į tris klases: 1-2-3 tipai arba B, C, D. Ne visi inverteriai turi apsaugas, bet jei turi, tai tiktai 1 tipo. Verta paminėti, jog to gali nepakakti, todėl reikalingas 2 apsaugos tipas. Tokiu atveju apsisaugoma nuo žaibo ir impulsinių viršįtampių (1+2 tipai).

Prie apsaugos galima paminėti ir saulės panelių optimizatorius – jie skirti ne tik šešėlių optimizavimui linijose (stringuose), bet ir veikia kaip apsauga – atsiradus trumpam jungimui panelėje, ji išjungiama iš stringo.

Turi būti galimybė prisijungti prie Wi-Fi

Efektyvumas. Saulės moduliai turi atitikti ES standartus, įskaitant ekologinius ženklus, energijos duomenų etiketes. Jiems turi būti suteikta 10 metų produkto garantija ir 25 metų 80 proc. efektyvumo garantija.

Renkantis inverterius reikėtų nepamiršti visos sistemos. Ekspertai rekomenduoja įvertinti, ar reikalingas Smart meter apskaitos prietaisas, ar bus planuojama statyti Hibridinį inverterį su baterija, taip pat įsivertinti, ar planuojama įsirengti automobilio krovimo stotelę.

Renkantis inverterį taip pat svarbu atkreipti dėmesį, ar bus galimybė prisijungti prie Wi-Fi bei kokia numatyta programinė įranga vartotojui – programėlės patogumas, galimybės suderinti su baterijomis ir pakrovimo stotelėmis.

Svarbu, kad būtų patikimas gamintojas

Patikimumas. Renkantis saulės modulius reikėtų atkreipti dėmesį į jų gamintojų patikimumą – pripažinti gamintojai, kurie atitinka apimties, patikimo ir pastovaus gamintojo statusą yra pateikti TIER1 Bloomberg sąraše.

Moduliai ir įtampos keitiklis privalo turėti CE ženklą ir turėti pakankamą apsaugą nuo dulkių ir drėgmės (rodiklis turi siekti bent IP 65).

Renkantis inverterius atualus aptarnavimas po pardavimo, bei garantijos. Nors APVA reikalauja 5 m. garantijos, tačiau rekomenduojama rinktis ilgesnę, pavyzdžiui, 10 m. garantiją.

Kalbant apie saulės elektrinių konstrukcijas, svarbu pasirinkti tvirtinimo elementus stogo tipui (šlaitinis ar ne) ir dangai – čerpinis, skardinis, šiferio ar prilydomų čerpelių. Saulės modulių tvirtinimo detalės turėtų būti sertifikuotos, atsparios korozijai, teisingai sumontuotos, nes neteisingai pritvirtinti moduliai ypač vėjuotose vietovėse, gali sugadinti stogą arba “nuskristi” su visomis konstrukcijomis.

Labai svarbi yra montuotojų patirtis, nes nekompetentingi montuotojai gali sugadinti elektrinę, net ir naudojant sertifikuotas tvirtinimo detales.

Saulės elektrinėms suteikiama nuo 10 iki 25 metų garantija, todėl būtina pasirinkti patikimą partnerį, dirbantį ne pirmus metus, o dar geriau – daug metų,

Jeigu partneris, kurio veiklos istorija nėra ilga, o saulės elektrinių montavimas nėra pagrindinė veikla, tuometi kyla rizikų, ar rangovas tikrai galės įvykdyti savo garantinius įsipareigojimus po 15 metų. Visa informacija apie įmonių veiklą yra viešai prieinama internete: svetainėse www.rekvizitai.lt; www.1551.lt; www.info.lt. Prieš pradedant bendradarbiavimą visada vertėtų pasitikrinti.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *