A. Žilinskio ir ko UAB baigė tiesti elektros jungtį tarp Lenkijos ir Čekijos

Lietuvos energetikai jau stato tarptautines elektros jungtis užsienyje. Šiomis dienomis baigiamas įgyvendinti pirmasis toks projektas – bendrovė A. Žilinskio ir ko UAB pastatė 22 km ilgio 110 kV oro elektros perdavimo liniją tarp Bogušovo (Lenkija) ir Porici (Čekija).

Elektros jungties trasa driekiasi kalvotomis vietovėmis, maždaug 500 metrų virš jūros lygio. Todėl toks trasos maršrutas buvo nemenkas iššūkis prie lygumų pripratusiems lietuvių statytojams: dėl vietovės reljefo teko naudoti skirtingų aukščių – nuo 20 iki 30 metrų – atramas, kurios išdėstytos taip pat nevienodu atstumu.

Išardyti senoms ir pastatyti naujoms jungties atramoms buvo skirta 90 dienų – pagal nustatytas sąlygas tik tiek laiko linija galėjo būti išjungta. Darbus vienu metu atliko net 5 brigados po 10 žmonių.

Antras svarbus ir kritinis dalykas buvo susitarti su Lenkijos gyventojais dėl naujos linijos tiesimo. Lietuvoje paprastai tuo pasirūpina užsakovai. O Lenkijoje tai yra rangovo pareiga ir rizika, kurią iš anksto apskaičiuoti gana sudėtinga.

Šio projekto užsakovas – viena didžiausių Lenkijos energetikos kompanijų, valstybinė įmonių grupė „Tauron“, projekto vertė – 28 mln. zlotų (apie 8,1 mln. eurų).

\"IMG_1223\" \"IMG_1217\" \"IMG_1201\" \"IMG_1197\"