Lietuvoje atidaryta pirmoji elektromobilių greitojo įkrovimo stotelė

Vilniuje, J. Lelevelio g. 6 atidaryta pirmoji šalyje elektromobilių greitojo įkrovimo stotelė.

Naudojantis šia stotele, išsikrovusią elektromobilio bateriją galima įkrauti per 30 minučių. Vienu metu bus galima krauti vieną elektromobilį. Siekiant paskatinti elektromobilių stotelės naudojimą ir ištirti vartotojų elgsenos įpročius, artimiausią laikotarpį mokestis už ją nebus imamas.

Iki šiol Lietuvoje buvo įrengtos tik lėtojo įkrovimo stotelės – pirmoji tokia Vilniuje įrengta 2011 metais šalia Energetikos ir technikos muziejaus. Šiuo metu Lietuvoje yra iki 15 elektromobilių lėtojo įkrovimo stotelių. Naudojant tokio tipo stoteles, elektromobilių įkrovimas trunka 4-8 valandas.

Elektromobilių greitojo įkrovimo stotelę AB LESTO užsakymu įrengė ir ją prižiūrės turto valdymo bei transporto paslaugų bendrovė NT Valdos, stotelę padovanojo automobilių gamintojas „Nissan“. Renginio metu buvo suteikta galimybė visiems norintiems išbandyti elektromobilį bei pamokyta kaip naudotis įkrovimo stotele.

AB LESTO vykdomi eksperimentai su elektromobiliu „Nissan LEAF“ atskleidė, jog nuvažiuoti apie 1000 km prireikė 165 kWh elektros energijos. Tai reiškia, kad nuvažiuoti elektromobiliu 100 km paprastam elektros vartotojui kainuotų nuo 6 iki 8,5 Lt, priklausomai nuo elektros energijos tarifo. Įprastu tokios klasės automobiliu nuvažiuoti 100 km kainuotų apie 30–40 Lt. Be to, naudojantis elektromobiliu į aplinką patenka 14 kg mažiau CO2 dujų 100 km nei iškastinį kurą naudojantis automobilis.

Valstybės įmonės „Regitra“ duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra registruoti 42 elektromobiliai (M1 klasės).