Patarimai, kaip saugiai elgtis sutrikus elektros energijos tiekimui

     Valstybinė energetikos inspekcija prie Energetikos ministerijos, siekdama, jog sumažėtų nelaimingų atsitikimų, įvykusių buityje ir susijusių su elektros vartojimu, skaičius, primena pagrindinius reikalavimus, kaip elgtis sutrikus elektros energijos tiekimui.

      Jei Jūsų namuose dingo elektra:

  1. Atkreipkite dėmesį, jei aplinkui esančiuose namuose yra elektra, vadinasi gedimas įvyko Jūsų namo vidaus elektros tinkle. Patikrinkite, ar nėra išsijungę automatiniai elektros energijos jungikliai, esantys namuose, laiptinėje. Jei ne, kreipkitės į namo vidaus elektros tinklą eksploatuojančią bendrovę arba kvalifikuotą elektriką.
  2. Tais atvejais, jei gedimas yra ne vidaus, o išoriniame tinkle, elektra dingsta keliuose namuose ar visame rajone. Kuomet elektros energijos tiekimas nutrūksta dėl avarinių gedimų skirstomajame tinkle, elektros vartotoją, jei jis pateikęs kontaktinius duomenis AB ESO, SMS ar el. pranešimas apie tai turėtų pasiekti per 10–15 min. Jei klientas žinutės negavo ir yra įsitikinęs, kad gedimas yra ne vidaus, o išoriniame tinkle, jis gedimą turėtų registruoti klientų aptarnavimo telefonu 1802.

Pažymime, kad dingus elektrai būtina patikslinti informaciją, ar AB ESO nevykdo planinių elektros tinklo priežiūros remonto darbų. Tokie darbai vykdomi pagal iš anksto nustatytą grafiką, kuris yra viešai skelbiamas spaudoje, taip pat AB ESO interneto svetainėje (www.eso.lt). Pranešimus apie planinius elektros atjungimus dėl planinių elektros tinklo priežiūros remonto darbų galite užsisakyti savitarnos svetainėje „Mano elektra“ (www.manoelektra.lt) arba trumpuoju klientų aptarnavimo numeriu 1802.

       Jeigu pastebėjote įtampos svyravimo požymių (pradeda mirksėti lemputės)

Jei apšvietimo prietaisai be jokios priežasties pradeda šviesti neįprastai ryškiai, vėliau prigęsta ir vėl pradeda šviesti ryškiai arba vos šviečia, t. y. mirga, nedelsiant išjunkite iš elektros tinklo visus elektros prietaisus ir apšvietimą bei kreipkitės į namo vidaus elektros tinklą eksploatuojančią bendrovę arba kvalifikuotą elektriką.

     Atmintinė elektros vartotojams:

  1. Naujai įsigytus prietaisus (elektrines virykles, indaploves, skalbykles, vandens šildytuvus ir kt.) prijungti prie elektros tinklo turėtų tik specialistai.
  2. Prieš jungiant elektros prietaisus į elektros tinklą, reikia nuodugniai susipažinti su prietaisų naudojimosi instrukcijomis ir griežtai laikytis jose nurodytų reikalavimų. Neleisti naudotis elektros prietaisais mažiems vaikams be suaugusių priežiūros.
  3. Saugokite, kad elektros laidai, kištukiniai lizdai, kištukai ir patys elektros prietaisai nesudrėktų.
  4. Draudžiama be priežiūros palikti elektros prietaisus, įjungtus į elektros tinklą, jei to nereikia pagal darbo technologiją.
  5. Draudžiama naudotis buitiniais elektros prietaisais (elektros viryklėmis, virduliais ir pan.) šiam tikslui nepritaikytose vietose.
  6. Elektros įrenginiai turi būti įrengiami, prižiūrimi ir eksploatuojami laikantis elektros įrenginių įrengimo, eksploatavimo bei gamintojo instrukcijose nurodytų reikalavimų. Todėl nesiimkite taisyti elektros prietaisų, tiesti elektros kabelių ir laidų. Visus elektros instaliacijos darbus turėtų atlikti tik specializuotos įmonės atstovai ar elektrotechnikos srities darbuotojai, turintys leidimą šiuos darbus atlikti ir gerai išmanantys elektros saugos reikalavimus.

Jeigu elektros laidai nutrūko ar buvo pažeista jų izoliacija, pažeistos vietos negalima tik apvynioti izoliacine juostele. Toje vietoje gali būti patekę dulkių ar vandens, kas sukeltų rimtą pavojų. Nutrūkusius laidus taisyti turėtų tik specialistai elektrikai.

Kai kuriuos darbus, susijusius su elektra, galite atlikti ir patys – pakeisti elektros lemputę, pakeisti įsukamą saugiklį. Įsidėmėkite, kad atliekant darbus, susijusius su elektra, būtina elgtis atsargiai – prieš tai būtina išjungti įtampą ir patikrinti, ar tikrai nėra įtampos elektros įrenginyje ar prietaise.